Twee problemen met standaard katoen

Als je aan katoen denkt, denk je al snel aan een natuurlijk product, aangezien het in essentie van de katoenplant komt. Bijna elke dag draag je waarschijnlijk kledij van katoen of slaap je in katoenen lakens. Er zijn echter maar weinig mensen die weten wat de impact van de katoenindustrie op ons milieu is. Katoenproductie vereist niet alleen enorme hoeveelheden water, maar de katoenboeren gebruiken ook nog eens ontzettend veel pesticiden die de aarde en het grondwater vervuilen. Vervolgens worden er tijdens de effectieve productie opnieuw veel chemicaliën gebruikt. Dit alles maakt de katoenproductie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

 

Er is ook nog een technisch nadeel aan het gebruik van katoen in sportkledij. Een katoenen sportshirt  heeft vaak niet de beste eigenschappen op het vlak van zweetabsorptie. In tegenstelling tot polyester, zal katoen het vocht opnemen en zwaarder worden, wat vaak minder comfortabel aanvoelt.

Twee problemen met standaard polyester

Polyester is een synthetische vezel die in feite uit plastic bestaat. Het wordt gemaakt van zogenaamde petrochemicaliën en is dus in feite een derivaat van ruwe olie. Polyester wordt veel gebruikt in de modewereld en dit om verschillende redenen. Het is relatief goedkoop, vervormt niet snel en in het bijzonder voor sportkleding, heeft polyester het voordeel dat het het lichaam koel en droog houdt. Jammer genoeg is niet alles positief in dit verhaal. Door polyester kleding te dragen, draag je bij aan het reeds immense probleem van plastic afval op onze planeet, zonder nog maar te spreken over de grote hoeveelheden water en energie die nodig zijn tijdens het productieproces.

 

Net zoals katoen, heeft ook polyester een technisch nadeel als het gebruikt wordt in sportkleding. Hoewel 90% van de sportkledij gemaakt is van polyester omwille van het ademende en niet-absorberende karakter, heeft het tegelijk de vervelende eigenschap om zweetgeuren vast te houden. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat bepaalde bacteriën sneller groeien op polyester dan op bijvoorbeeld katoen. En dat is meteen de reden waarom je sportshirt zo vies ruikt na je workout. 

Het Astyla Hybride T-shirt: het beste van twee werelden

Stel je voor dat je niet hoeft te kiezen. Stel dat je alle voordelen in één t-shirt kan krijgen. Eentje dat zijn vorm behoudt wanneer het uitgerekt of gewassen wordt terwijl het je koel en droog houdt zonder die vervelende zweetgeur. En bovenal: een t-shirt waarmee je een positieve bijdrage levert aan ons milieu.

 

Onmogelijk denk je? Helemaal niet. Onze Astyla hybride t-shirts zijn gemaakt van een mix van gerecycled polyester and gerecycled bio-cotton. En dat is geen vergissing. Terwijl het gerecycled  polyester in onze shirts van PET-flessen komt, hebben we daarnaast ook een t-shirt gevonden dat niet gewoon bio-katoen gebruikt, maar effectief overschotten uit het productieproces recycleert. Op die manier kan Astyla je maximale prestaties met een minimale impact leveren. 

 

Ons hybride t-shirt draagt het Salvage symbool en is gemaakt van 60% pre-consumer gerecycled bio-katoen en 40% post-consumer gerecycled polyester. Dit resulteert in een product van hoge kwaliteit dat zacht op de huid voelt en 100% gerecycleerd is. 

Salvage labelled products are certified under the Global Recycle Standard (GRS)and the Organic Content Standard (OCS) by the Control Union Certifications. Licence number CU828402